Jesteśmy dziś tak zabiegani, że trudno nam wygospodarować chwilę na proste przyjemności, takie jak gotowanie i wspólne posiłki z bliskimi. Często ulegamy pokusie i kupujemy gotowe dania po drodze z pracy, gdyż jesteśmy zbyt zmęczeni lub nie mamy pomysłu, co ugotować. KsiążkaGotujemy z 5 składnikówpokazuje, w jaki sposób przyrządzićznakomite danie przy minimalnym nakładzie pracy.
Podaje ona wskazówki, jak zaopatrzyć spiżarnię, lodówkę i zamrażarkę oraz jak wyposażyć kuchnię, żeby przygotowanie posiłków było jak najprostsze i jak najszybsze. W kolejnych rozdziałach są tematycznie pogrupowane przepisy na różne kategorie dań.
Ważną część książki stanowią porady wybitnych kucharzy, którzy zdradzają swoje sekrety. Dzięki nim dowiemy się, jak skrócić czas przygotowania posiłku, wykorzystać różne wersje przepisu lub nadać prostym daniom elegancki wygląd. Na końcu publikacji, w rozdziale Przepisy podstawowe, zebrano receptury na szybkie sosy, mieszanki przypraw i pasty, które dodane do dań zupełnie zmienią ich charakter.
Pozycja wydana przez Reader's Digest w 2012 roku. Stron 320. Okładka twarda, lakierowana z minimalnym przytarciem powierzchni. Blok w stanie bardzo dobrym. Całość na papierze kredowym.