Kuchnia polska to potrawy, które jedzą Polacy bez względu na ich pochodzenie - czy to z tradycji rdzennie polskiej, czy też przetworzonej w ciągłym ścieraniu się różnych wpływów kulturowych. To przenikanie się kultur, a kuchnia jest niewątpliwie elementem kultury, tworzy ciągle nowy obraz społeczeństwa, jego życia i sposobu odżywiania się. O kuchni polskiej zwykło się pamiętać przede wszystkim z okazji tradycyjnych świąt, związanych nierozerwalnie z określonymi potrawami: barszczem wigilijnym, uszkami i pierogami z grzybami, karpiem bożonarodzeniowym czy wielkanocnymi babami i mazurkami. A kuchnia polska to w rzeczywistości mnóstwo codziennych potraw, potraw naszego domu rodzinnego, kojarzących się z dzieciństwem. I zależnie od okresu i regionu kraju, w jakich ten dom rodzinny się znajdował czy znajduje , wspomina się z rozrzewnieniem strudel z jabłkami pieczony przez babcię czy krupnik lub kapuśniak gotowany na żeberkach przez matkę. Kuchnia polska jest żywa; tak jak dawnej wchłaniała i adaptowała potrawy kuchni litewskiej, francuskiej czy żydowskiej, tak obecnie przyswaja różnego rodzaju pizze i spaghetti. Jest jednak ważne, by dom rodzinny naszych dzieci nie kojarzyła się wyłącznie z pizzą i chipsami, lecz z kopytkami, kluskami śląskimi lub kruchymi ciasteczkami i sernikiem mamy. Do tego celu służą zawarte w tej książce przepisy latami gromadzone wypróbowane przez autora Henryka Dębskiego.
Pozycja wydana przez MUZA SA w 2003 roku. Stron 635. Okładka twarda, lakierowana z niewielkim przetarciem na rogach. Blok szyty w stanie bardzo dobrym. Całość na papierze kredowym.