Kuchnia polska PWEjest obecna w polskich domach i polskich księgarniach na całym świecie od ponad 50 lat. Fenomen jej popularności należy tłumaczyć tym, że nie jest to zwykła książka kucharska, zawiera bowiem nie tylko doskonałe i sprawdzone przepisy na dania współczesne i tradycyjne, proste i wyrafinowane, opracowane na podstawie najnowszej wiedzy o zdrowym odżywianiu przy współudziale pracowników Instytutu Żywności i Żywienia ale także wiadomości na temat zasad:racjonalnego żywienia, nakrywania do stołu, podawania potraw, zachowania przy stole, żywienia dietetycznego (wraz z przepisami!).
Ważne, że każdy przepis ma podaną jego wartość energetyczną (w kcal). Książka pomoże Państwu odkryć na nowo przysmaki polskiej kuchni, a wspaniałe zdjęcia pobudzą wyobraźnię i apetyt.
Pozycja wydana przez PWE w 2005 roku. Stron 735. Okładka twarda, lakierowana w stanie bardzo dobrym. Blok szyty w stanie bardzo dobrym.